ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE ZARARLARI

ATIK PİL NEDEN TOPLANMALI
Pil üreticileri, kullandıkları yeni teknolojilerle hem daha çok fayda yaratmakta, hem de çevre için daha dost üretim gerçekleştirmektedir. Yine de tükenen pilleri çevreye veya çöpe atmamalıyız. Çünkü atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratabilir. Hem bu nedenle hem de atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için Atık pilleri naylon torba, karton kutu ya da kavanozlarda biriktirilerek, süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularına atmalı veya pilimizi satın aldığımız satış noktasına geri götürülmeliyiz.

ATIK PİLİN DOĞAYA ZARARLARI

Özellikle cıvanın bir şekilde doğada bulunması, eser miktarda dahi olsa çok ciddi zararlar ortaya çıkarabiliyor. Atık pillerde bulunan bir gram civanın o veya bu şekilde doğaya atılması durumunda; 20 ton sebze, 10 milyon litre temiz suyu zehirlediği yapılan araştırmalar sonucunda ortaya koyuldu.

Sadece bir adet kalem pilin denize atılması durumunda, 2 ton balık pilin içerdiği cıva sebebiyle zehirleniyor. Hatta yine bir adet kalem pilin toprağa bırakılması sonucu, birkaç ay içerisinde çevresindeki 6 metrekare toprağı tamamen zehirlediği bilim adamları tarafından defaatle ifade edildi.

 
ATIK PİLİN SAĞLIĞA ZARARLARI

Atık pillerden doğaya sızan bu ağır metallerin temiz içme sularına karışması durumunda ise insanlar; kanser, böbrek rahatsızlıkları ve karaciğer rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalıyorlar. Bugün kanser vakalarının en az %15’inin atık pillerin doğaya ve içme sularına karıştırdıkları ağır metallerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Günümüzde artan doğa bilinciyle birlikte artık pek çok belediye, atık pil toplama noktaları oluşturmuş durumda. Vatandaşların bu noktalara riayet ederek atık pillerin zararlarını engellemek adına, atık pillerini bu noktalara bırakmaları oldukça önemli.

Bu amaçla kamu kurumlarına,özel sektör kuruluşlarına ve okullara ilk etapta 30 adet atık pil toplama kutusu yerleştirip yıl sonuna kadar 300 kğ atık pil toplamayı hedefliyoruz

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE ZARARLARI