ENGELSİZ PARK
ENGELSİZ PARK
“ENGELSİZ PARK --- ( Oyun Engel Tanımaz )
Nüfusun bu kadar çok olduğu ülkemizde engelli bireylerin gereksinimlerinin göz ardı edilmesi toplumsal bir eksikliktir. Bu eksikliğin Ankara’da yapılacak olan ENGELSİZ PARK projesi ile başlayarak tüm şehirlerimize yayılarak giderilmesi hedeflenmektedir. Böylece ülkemizde engelli bireylerin tüm alanlardaki gereksinimlerini karşılayacak bir hizmet anlayışı oluşmasına katkı sağlamak Ankara Emek Rotary Kulübünün en önemli amaçlarından biridir.
Park Projesiyle engelli çocuklar, ayrımcılıktan uzak hayata sevgi ile bakan gözlerle ve içinde biriktirdiği özlemleriyle odasının penceresinden sadece seyreden gözlerle değil, koklayarak, hoplayarak, zıplayarak, kayacak, sallanarak eğlenebilecek.
İlköğretim okulları aracılığı ile eğitim verilmesinin örgütlenmesi sağlanacak.
Engelli bireylere yönelik farklı uygulamalar yapılmasıyla yaşanan ayrımcılığı ortadan kaldırmak, toplumsal mekânları ortak kullanıma açarak toplumsal yaşamla bütünleşmelerini sağlamak.
Engelli çocuklarımızın açık havada yaptıkları spor ile yanaklarına gelen rengi ve yüzlerindeki sevinci görmek, onların keyifli gülüşlerini duymak, oyun oynarken cıvıltılarını işitmek istiyoruz
hazırlanan projemizde engelli çocuk ve yetişkinleri, engeli olmayan diğer insanlarla ayrıştıracak değil birleştirecek bir yaklaşım benimseniyor. Örneğin sadece ve sadece engelli çocukların yararlanacağı bir oyun parkı kurmak hedefler arasında yer almıyor. Engelli çocukların, diğer çocuklarla birlikte, yan yana oynayabileceği parklar, hayal ediliyor.
Çocuklar Dünyayı oynayarak öğrenir.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi 23.Maddesi ile: Taraf Devletler zihinsel ya da bedensel özürlü çocukların saygınlıklarını güvence altına alan, özgüvenlerini geliştiren ve toplumsal yaşama etkin biçimde katılmalarını kolaylaştıran şartlar altında eksiksiz bir yaşama sahip olmalarını kabul ederler. Ülkemizde de engellilerin hayata katılmasını desteklemek için devlet kademeleri, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bunlardan bazıları:
- Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı “Yerel Yönetimler için Ulaşılabilirlik Temel Bilgileri Teknik El Kitabı”
- TS 12576 Standartları
- TS/BS 1176-1177 Oyun Alanı Ekipmanları ve zeminleri Standartları