KÜRESEL BAĞIŞ PROJESİ - ANKARA BALADA GRİ SUYUN TEKRAR KULLANIMI PROJESİ

Rotary Club of Ankara Gazi Ankara Gazi Rotary Kulübü

Bala, Ankara, Turkey at a glance
Bir Bakışta Bala

Bala is a district, which is 78 kilometers sout- heast of Ankara with a population of 22,142. located at 1,310 meters altitude. Bala is one of the most under developed area in Ankara

Bala 22.142 kişilik nüfusu, 78 kilometrekarelik alanı ve 1.310 metrelik yüksekliği ile Anka- ra’nın kuzey doğusunda yer alan bir ilçedir. Ba- la; Ankara’nın en az gelişmiş ilçelerinden biri- dir.

‘Greywater Reuse’ at a glance
Bir bakışta ‘Gri Su Geri Kullanımı’

Greywater is any domestic wastewater produced, excluding sewage (blackwater) that has much larger organic loading compared to greywater.

Gri su, konut ya da işyerlerinde; lavabo, duş ve küvetlerden toplanan aftk suya verilen isimdir. Organik madde yoğunluğu fazla olan tuvalet aftkları (siyah su) gri su kapsamında değerlendirilemez.

With proper treatment greywater can be put to good use. These uses include water for toilet flushing and also irrigation of plants. Treated greywater can be used to irrigate both food and non food producing plants. The nutrients in the greywater (such as phosphorus and nitrogen) provide an excellent food source for these plants. Doğru yöntemler uygulanarak arıftldığında, gri su tuvaletler ve pisuvar rezervuarlarında ve bahçelerde sulama amaçlı olarak kullanılabilir. Arıftlmış gri su, gerek meyve ve sebze bitkilerinin, gerekse süs bitkilerinin sulanmasında kullanılabi- len, fosfor ve azot içeriği zengin, yüksek besin değerine sahip bir sudur.
Two major benefits of greywater use are / Gri su kullanımının getirdiği yararlar iki başlıkta toplanabilir:

Pilot building of choice
Pilot Yapı Seçimi

Reasons to choose Bala and the designated buil- ding / Bala’nın pilot bölge olarak seçilme nedeni ile binaların belirlenmesi:
• Dormitory for girl students / Kız öğrenciler için
yurt olması
• Positive approach and collaboration of the pro- vincial directorate of national education in Bala / Bala Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü’nin projeye olumlu yaklaşımı ve işbirliği.
• Convenience of the designated buildinfor both the objective and implementation / Belirlenen okul ve yurt binalarının amaca uygunluğu ve uygula- maya elverişli olmaları.
• Favourable location to monitor utilization and provide tranining to raise awareness / Uygulama- nın izlenmesine ve bilinci arftrmak için gerekli eğitim- lerin verilmesine elverişli konum.
• Sustainability / Sürdürülebilirlik
• Suitable for related projects such as education of girl students / Kız öğrencilerin eğitimi gibi proje ile ilgili konularda eğitime açık olunması

Gullu Sahin Dormitory for Girl Students
Güllü Şahin Kız Öğrenci Yurdu

1 Washbasins in a typical toilet area / Tip
WC’de lavabolar

2 Shower area in bathrooms / Banyolarda
duş kabinleri 2 3
3 Pan closets in toilets with valve operated flush / Alaturka tuvaletler ve vana kontrollü yıkama sistemi

Gullu Sahin Dormitory for Girl Güllü Şahin Kız Öğrenci Yurdu Greywater scheme
Grisu Şeması
166 Residents

Budget for the Project / Proje bütçesi
Total budget for the project is 33.000 USD. Ankara Gazi Rotary Club will contribute 5.000 USD. 2430 District Governor will sup- port the Project from his DDF. Rest of amount should be provided from; International Primary Contact and other district DDF’s.

Bu proje için toplam bütçe 33.000 USD’dir. Ankara Gazi Rotary Kulü- bü 5.000 USD bağışlayacak. 2430 Bölge Guvernörü’nün de destekle- yeceği projede kalan bütçe, diğer Rotary Kulüpleri ile Bölge Guver- nörlerinden sağlanacak.

KÜRESEL BAĞIŞ PROJESİ - ANKARA BALADA GRİ SUYUN TEKRAR KULLANIMI PROJESİ

• Proje Sahibi: Ankara Gazi Rotary Kulübü
  • Proje Adı: KÜRESEL BAĞIŞ PROJESİ - ANKARA BALADA GRİ SUYUN TEKRAR KULLANIMI PROJESİ
  • Tarih: 01 Tem 2016