Hayatı Duy
Hayatı Duy
Projeyi yapma sebebi : İşitme Engelliler okuluna giden çocukların yaklaşık %50 si işitme cihazı kullanabiliyor. Eğitim süreci aksıyor, beraberindeki konuşma, mental ve motor fonksiyonlar gelişmiyor.
Proje Okulu : Ankara MEB Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler okulu.
Proje Nisan 2016 tarihinde, Kulüp Başkanımız, KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tarhun YOSUNKAYA tarafından yazılı hale getirildi. Okul ile temasa geçilerek proje ve geçmişteki diğer okullarda yapılan benzer projeler anlatıldı. Okulun kabul etmesi ve onayı 2 ay sürdü. Okulların eylül ayında başlamasıyla projenin başlaması kararlaştırıldı ve hazırlıklara devam edildi. Uluslararası destek sağlayabilmek için Dr. M. Tarhun YOSUNKAYA, konuşmacı konuk olarak Temmuz ayında Ankara İnternational RK nün toplantısına katıldı. Projeyi İngilizce dilde Ankara daki Büyükelçilere anlattı , destek istedi.
Hazırlıklar : Proje için aşamalar belirlendi.
1. Kulak burun Boğaz muayenesi ve gerekli tedavileri (Op.Dr. Tarhun YOSUNKAYA) Ankara Akay Hastanesi.
2. Odyolojik ve adaptasyon testleri ( Uzm. Odyolog Dicle Çivitçi) Ankara Odyoloji Merkezi.
Ağustos 2016 : İstanbul merkezli 5 Büyük İşitme cihazı firmaları yöneticileri ile görüşüldü. Proje ve önemi anlatıldı. Cihazların uygun fiyatlı olması istendi.
Eylül 2016 : Okulların açılması ile Okul Yönetimi ile Okula aile birliği görüşmesi ve duyurular ve ardından öğrenci belirleme süreci başladı.
Ekim 2016 : Okula yönetimi tarafından acil durumda olan 5 tane işitme engelli çocuk ismi tarafımıza bildirildi.
Öğrencilerin isim ve sınıfları :
1. İdris Enes Ünsal, 5B
2. Doğukan Sakat, 6A
3. Muhsin Efe Yıldız, 2A
4. Selahattin İbiş, 4B
5. Zehra Zeylan, 7A
Kasım 2016 :Tüm öğrencilerin ilk muayenesi ve değerlendirmesi, değişik günlerde Ankara Akay Hastanesi KBB Kliniği doktoru: Op. Dr. M. Tarhun YOSUNKAYA tarafından yapıldı. Değerlendirmenin ardından işitme testleri, cihaz adaptasyonu ve kalıp ölçülerinin alınması amacıyla Ankara Odyoloji Merkezine Yönlendirildi. İşlemler sonucunda Tıbben hangi kulağa hangi tip cihaz takılmasına krar verildi.
12 Kasım 2016 da , Ankara Odyoloji Merkezinde küçük bir törenle, cihazları teslim edildi.
Ankara Kale Kulübümüzün önderliğinde Ankara, Anıttepe, Kapadokya ve Ankara İnternational Rotary kulüplerinin desteklediği 12. grup, Ortak Hayatı Duy projesinde ,8 ay lık sabırlı ve sistemli çalışmanın ardından başarı ve mutluluğa kavuştuk. Oldukça duygusal anlar yaşadığımız, işitme engelli öğrencilerimize temin ettiğimiz cihazları taktıktan sonra yüzlerindeki gülümsemeyi , ışığı görmek ve mutluluklarını paylaşmak bizim en büyük ödülümüz oldu. Rotary i bir kez daha içimizde hissettik.
Bu proje basında da büyük ilgi gördü. Hürriyet Gazetesi 3 Kasım tarihli Ankara ekinde " Çocuklara Ses oldular " başlığı ile projeye gazetede yer verdi.
Rotary İnsanlığa hizmet eder.
Saygı ve sevgilerimle.
Rtn. M. Tarhun YOSUNKAYA
Ankara Kale Rotary Kulübü
2016-2017 Dönem Başkanı