Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer Güney Rotary Konuk Konuşmacısıydı

Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer Güney Rotary Konuk Konuşmacısıydı

9 Temmuz Çarşamba günü Adana Hilton Oteli’ndeki toplantımızdaki Dr. Serdar Girginer konuk konuşmacımızdı.  Girginer yöremizdeki tarihi eser çalışmalar

9 Temmuz Çarşamba günü Adana Hilton Oteli’ndeki toplantımızdaki Dr. Serdar Girginer konuk konuşmacımızdı.  Girginer yöremizdeki tarihi eser çalışmaları konusunda Güney Rotary üyelerini aydınlattı. 

1967 Ankara doğumlu olan Serdar Girginer lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimimi Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda tamamladı. 

1994-1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü’nde görev yapmasının ardından 1998 yılında Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Arkeoloji Bölümü’ne “Kurucu Bölüm Başkanı” olarak atandı. ÇÜ bünyesinde Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurduktan sonra Merkezin Müdürlüğüne atandı.

2002 yılında kendi başlayan Adana ve Kayseri İlleri yüzey araştırmaları projesini başlattı.  Bu projeyle Tufanbeyli, Saimbeyli, Kozan, Ceyhan, Sarız, Develi ve Yahyalı’yı adım adım gezerek arkeolojik envanterini tamamladı. Bunun dışında 2002-2006 yılları arasında Tufanbeyli’de yer alan Kappadokia Komanası antik kentiyle ilgili ayrıntılı belgeleme çalışmaları yaptı.

2007 yılında Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun davetiyle Kayseri Müzesi ile birlikte Kayseri, Develi ilçesinde yer alan Bileç Höyük kurtarma kazısını gerçekleştirdi.

Aynı şekilde başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çukurova Üniversitesi adına Bakanlar Kurulu Kararı’yla 2007 yılında Adana, Ceyhan ilçesi, Tatarlı Höyük kazılarına başladı. Bu kazıyla dünya bilim çevrelerinin dikkatinin Adana ve Ceyhan’a çevrilmesini sağladı.

1999 yılında Adana’nın marka değeri olabilmesi için “Tarihi Kent Adana: Tepebağ Höyük Kazıları ve Arkeopark” projesini hazırladı. Arkeopark terimini Ülkemizde ilk kullananlardan biri oldu. Bu projeyle ilgili günümüze değin çok sayıda konferans ve seminer verdi. Yine çok sayıda makalesi yayımlandı, Yüksek Lisans tezleri yaptırdı ve bu çalışmalar kitaplar halinde yayımlandı. Bu bölgenin en kapsamlı yayını olan Kilikya-Çukurova, İlkçağlardan Osmanlılar Dönemi’ne Kadar Kilikya’da Tarihi Coğrafya, Tarih ve Arkeoloji isimli kitabı yayımlandı.

Mayıs 2014’te ilk kez geniş bir coğrafya olan Kilikya Bölgesi’nin Turizm Rehberini Türkçe ve İngilizce olarak yayımladı. Bunların dışında bölgenin Arkeoloji, Tarih, Turizm potansiyeli, kültür ve tabiat varlıklarının korunmasıyla ilgili çok sayıda bilimsel araştırması yayımlandı.

Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde eğitime devam eden Arkeoloji Yüksek Lisans programıyla ileride bölgeyi çalışacak genç araştırmacıların yetişmesi için çalışmaları devam ediyor.

2009 yılında Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nü Lisans eğitimine açarak öğrenci aldı ve 2013 yılında ilk mezunlarını verdi.  2009-2011 yılları arasında Gaziantep Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda “Kurucu” Kurul Üyesi olarak görev yaptı.

Adana’daki çalışmalarından dolayı, ÇUSAD, Adana Kültür ve Sanat Derneği, Aytaç Durak, Cumhuriyet Gazetesi ve Sanat Etkinlikleri Misyonu ile TOYP Junior Chamber International tarafından Kültür Dalı’nda 1.’lik Ödülü, teşekkür belgesi ve plaketler aldı.

Haber Dosyaları:

Paylaş