PEDALLER ÇOCUK FELCİNE KARŞI

Saygıdeğer Rotaryen dostlarım, POLİO ANA KOMİTESİ başkanı olarak, görev almamdan hemen sonra, 2430 bölge guvernörümüz Teoman KAYNAR beni arayarak, benden bu önemli konuya dikkat çekecek bir proje hazırlamam konusunda ricada bulundu. Ana Komite olarak, çocuk felcine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için Alanya'da 11-12 Kasım 2023 tarihleri arasında ''DÜNYA ÇOCUK FELCİ BİSİKLET FESTİVALİ'' düzenleme kararı aldık. Bildiğiniz üzere, Rotary tüm dünyada çocuk felcine son vermeyi ilke kabul etmiş bir sivil toplum örgütü. Bu organizasyonu yapmamızın en önemli etkenlerinden birisi ise son yıllarda düzensiz göçler sebebi ile bu hastalık tekrardan görülmeye başlandı.  Diğer bir sebebi ise Alanya Rotary Kulübü olarak, 2018-2019 döneminde buna benzer bir projeyi yapmış olmamızdır. Kısacası, bu konuda epey tecrübe ve birikime sahiptik. Attığımız ilk adımlardan bir tanesi, Alanya Bisiklet ve Performans Kulübü (ALBİS) ile görüşmek oldu. Konuyu kendilerine anlatınca severek destek vereceklerini söylediler. Sonrasında da tüm organizasyonu ALBİS ile beraber yaptık. Profesyonel yarışmacıların bu festivale davet edilmesi ve katılımlarının sağlanması ALBİS sayesinde olmuştur. Türkiye bisiklet Federasyonu Başkanı’nın da Alanya’dan olması (Emin Müftüoğlu) bizim işimizi epey kolaylaştıracak diye düşündük.

Öncelikle sponsor bulma ve gerekli izinleri almak için yola koyulduk. Alanya Kaymakamı'nı ziyaret ettik olurunu aldık. Sonrasında doğal olarak, böyle büyük bir projede olmazsa olmazımız Alanya Belediyesi ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın proje ortağı olmasıydı. Belediye Başkanımızı ve Ticaret Odası Başkanımızı ziyaret ederek, onlardan tam destek aldık. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ile görüşülerek, paydaşların ve yarışmacıların davet edildiği plaj kenarında yapılacak, köfte partisinin ihtiyaçlarının karşılanması içinde onlardan destek alındı. Ardından TÜRKİYE Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu’nu ziyaret ederek, festivalin federasyonun programına alınmasını ve yarışmacılara verilecek madalyaların federasyon tarafından karşılanmasını sağladık. Sağ olsunlar hepsi konuya pozitif destek verdiler. Küçüker inşaatta festivalin bazı masraflarını üstlendi. Ayrıca bu büyük organizasyona destek vermeleri için, Alanya Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü, Alanya Belediyesi Spor Müdürlüğü'nün tam anlamı ile destek olması sağlandı. Festivalden önce Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı ve proje paydaşları, koordinasyon ve güvenlik önlemleri hakkında birçok toplantı düzenlediler.

Aslında iki gün sürecek festivalde, 10 Kasım günü şehir dışından gelecek yarışmacıların otellerde karşılaması yapıldı. Aynı akşam gelen konuklara festival ve güzergahları ve teknik konularda detaylı bir brifing verildi. Kulüp üyesi iki Rotaryen dostumuz, otellerini çok uygun bir fiyata, şehir dışından gelen profesyonel bisikletçi ve Rotaryen dostlarımıza açtılar.11 Kasım festivalin ilk günü, profesyonel bisikletçiler 45 km olan uzun parkurda pedal bastılar. Bu etaba yaklaşık 300 üzeri bisikletçi katıldı. Geçiş güzergahında her taraftan görülebilen POLİO bayrakları asıldı. Parkurun dönüş noktalarına çadır kurularak, Haydar Paşa Otel tarafından karşılanan, muz, meyve suyu ve su katılımcılara ikram edildi. Bu istasyonlar Polio bayrak ve materyalleri ile donatıldı. İlk gün festival bitiminden sonra, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda Polio hakkında konferans düzenledik. Guvernörümüz TEOMAN KAYNAR'ın sunumunu yaptığı, yaklaşık 200 katılımcının olduğu, aşının geliştirilme süreci ve hastalığın bu günkü durumu hakkında bilgi verildi. Aynı akşam canlı performans eşliğinde tüm katılımcı ve davetlilerin olduğu köfte partisi düzenledik. Hem eğlendik hem de birbirimizi yakından tanıma fırsatı bulduk. Bu projemize en çok katılım gösteren Anamur Rotary Kulübü ve Olimpos Rotary Kulübü Başkanlarına plaket ve teşekkür belgesi verdik.                    .                                                                                                                              2. gün halk günüydü. Katılımcılar 25 km pedal basmak için sabah saat 9:00 da başlama noktasında buluştu. 400 civarı katılımcı üzerinde ''THE END POLİO'' , ''ÇOCUK FELCİNE SON'' yazılı kırmızı tişörtler giydiler.Tüm Alanya protokolünün hazır bulunduğu halk gününde,   açılış konuşmalarını Alanya Rotary Kulübü dönem başkanımız Dr. Cihan Duman, dönem guvernörümüz Dr. Teoman Kaynar, Alanya Ticaret Odası Başkanımız Eray Erdem ve Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in yapmasının ardından festival start aldı. Yine başlangıç ve bitişlerde de bu temanın işlendiği görseller ve bayraklar yer aldı. Polis ve jandarma eskortluğunda festival havasında etkinliğimiz sonlandırıldı. Bütün katılımcılara günün anısına birer madalya verildi. Tam bir görsel şölen havasında geçen bu iki günün sonunda tüm katılımcılar, mutlu bir şekilde Alanya'dan ayrıldılar. Tüm etaplar, en ince detayına kadar havadan ve karadan kayıt altına alındı. Amaç hem ÇOCUK FELCİNE dikkat çekmek hem de yaşadığımız şehir Alanya'yı daha çok tanıtmak. Ayrıca bu filmin Rotary'nin halk ile ilişkilerine pozitif katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Sonuç olarak; belki bugüne kadar ülkemizde yapılmış en kapsamlı ve en etkili POLİO farkındalık filmini hazırladığımızı düşünüyoruz. Umarız bu kısa FİLM hem ülkemizde hem de dünyada çokça paylaşılır ve proje hedefine ulaşır. Sizlere de bu konuda çok görev düştüğünü söylemek isteriz. Bu filmi hazırlamanın verdiği iç huzuru ve mutluluğumuzu sizlerle buradan paylaşmak istedik.

20 Aralık 2023 tarihinde de geniş bir Koktail resepsiyonu düzenleyerek videonun Lansmanını yapacağız. Bize destek olmuş bütün paydaşlarımıza teşekkür belgelerini ve plaketlerini sunacağız. Bu vesile ile buradan da bütün destek vermiş Rotary camiamıza ve paydaşlarımıza da tekrar teşekkür ediyoruz.

Saygılarımla

AYHAN GEDİKOĞLU