ORDU ROTARY KULÜBÜ-ÜNYE ROTARY KULÜBÜ İLE BİRLİKTE ERKEN TANI HAYAT KURTARIR SEMİNERİ DÜZENLEDİ         Ordu Rotary Kulü

Ordu Rotary Kulübü – Ünye Rotary Kulübü ile birlikte "Erken Tanı Hayat Kurtarır" (Meme Kanseri) Semineri 18 Kasım 2014 Salı günü saat 14:oo de Patoloji Uzmanı Dr. Hakan DUMAN'm sunumu ile Ordu Çaybaşı İlküvez Taşkesiği İlkokulu/Ortaokulu öğrencilerinin velilerine (100 kadına) okul toplantı salonunda verildi.

Uzm. Dr. Hakan DUMAN günümüzde kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu ve dünyadaki yaklaşık her on kadından birinin hayatları boyunca meme kanseri tehdidi altında olduğunu belirterek, günümüzde  kadınları tehdit eden en önemli sağlık sorunlarının başında meme kanserinin geldiğini, bu sağlık sorununun artık bireysel değil toplumsal bir sorun olarak algılanmasının gerekliliğini vurguladı.  Bu sağlık sorununun günümüzde erken tanı yoluyla sorun olmaktan çıktığını ve erken tanının hayati önemini vurgulayan Dr. Hakan Duman erken tanı için kadınların 20 yaşından sonra her ay memelerini kendilerinin düzenli olarak muayene etmeleri gerektiğini ve memelerini bu yöntemle tanımaları gerektiğini, 35 yaşında ilk mammografilerini çektirmeleri gerektiğini, 40 yaşından sonra 2 yılda bir (risk grubu kadınlar için her yıl), 50 yaşından sonra ise her yıl mammografi kontrolü yaptırmalarının  önemini vurguladı. Mammografinin erken tanı için olmazsa olmaz şart olduğunu, kendi kendine meme muayenesi ve hekim muayenesinin bu erken tanı yöntemini destekleyen diğer yöntemler olduğunu, düzenli mammografi kontrolleri ile erken dönemde yakalanan meme kanserlerinde tedavi şansının %100 e yaklaştığını belirtti.

Son olarak "Erken Tanı Hayat Kurtarır" projesi kapsamında Ordu Çaybaşı İlküvez Taşkesiği İlkokulu/Ortaokulu öğrencilerinin velilerine "Ailenin temel direği kadındır ve annelerimiz en sevilen önemsenen aile bireyleridir. Annenin hayatı tehtit altına girdiğinde tüm aile fertlerinin hayatları olumsuz etkilenir. Bizim amacımız çağımızda hızla artış gösteren meme kanserinin erken teşhisinin önemini ve yöntemlerini aktararak kadınlarımızın ve aile kurumunun sağlıklı yaşamasına katkı sunmaktır" dedi.

Seminere katılan kadınlar verilen eğitimi ilgi ile dinledikten sonra konu ile ilgili sorular yönettiler.