Hepatitin Ortadan Kaldırılması Misyonu

2010 yılında, Humberto Silva ülkesinin futbol takımının Dünya Kupası'nda oynamasını izlemek için Brezilya'dan Güney Afrika'ya gitmeye hazırlanıyordu. Gerekli aşıları almaya gittiğinde, doktoru da hepatit için test edilmesini tavsiye etti.

Bir gönüllü, insanları São Tomé ve Príncipe'de hepatit testi yaptırmaya teşvik eder.

Hepatit Zero'nun izniyle fotoğraflar

Silva bunun aptalca olduğunu düşündü. İyi hissettirdi. Hepatit nasıl olabilir? Sonuçlar geri döndüğünde şok oldu: Hepatit C hastasıydı. Tedavi görmezse karaciğeri başarısız olur ve ölür.

Silva hastalığa nasıl bulaştığını düşündüğü için, sekiz yaşındayken bir ameliyattan sonra kan transfüzyonu geçirdiğini hatırladı. Enfeksiyonun kaynağı buysa, virüsün yaklaşık 40 yıldır vücudunda olduğunu ve karaciğerine saldırarak saldırdığını ifade etti.

São Paulo-Jardim das Bandeiras'ın Rotary Kulübünün bir üyesi olan Silva, tedavi gördü ve artık virüslerden arındırılmış durumda. Ve hastalık hakkında çok daha fazla şey biliyor.

Her biri karaciğere saldıran farklı bir virüs içeren beş ana tip hepatit vardır. En ciddi B ve C'dir. Hepatit B için, kan veya vücut sıvıları ile temas yoluyla yayılan, ancak hemen hemen sadece kan temasıyla yayılan hepatit C için olmayan bir aşı vardır. Bununla birlikte, hepatit C virüsünü vücuttan yok eden bir tedavi vardır; kişi başı 120 dolar civarındadır.

Dünya çapında yaklaşık 325 milyon insan, bir çeşit viral hepatit ile yaşamakta ve hastalık yılda 1,34 milyon ölüme neden olmaktadır. Küresel olarak, tahminen 71 milyon insan hepatit C ile enfekte, ancak bunların sadece yüzde 20'si test edildi ve durumlarının farkında. Hepatit B olanlar için, bu rakam sadece yüzde 9'dur.

Hepatit eradikasyonuna adanmış bir organizasyon olan Hastalık Analiz Merkezi'nin (CDAF) kurucusu ve genel müdürü olan Homie Razavi, “Her 30 saniyede birisi Hepatit B'den ölüyor” diyor ve her 80 saniyede bir kişi Hepatit C'den ölüyor. Nüfus yaşlandıkça bu rakamlar her yıl yükseliyor. Aslında, etrafındaki en ölümcül hastalıklardan biri, ama çok az insan bunu biliyor. ”

CDAF altında hepatit verilerini toplayan Polaris Gözlemevi'ne göre, hepatit C'yi yok etmek için sadece 12 ülke yoldadır. Otuz ülkenin mevcut sağlık politikaları altında hepatit B'yi yok etme olasılığı yoktur.

Razavi, “Bu, küresel halk sağlığının en büyük başarısızlıklarından biri” diyor. “Hepatit B ve hepatit C'yi ortadan kaldırmak için tüm araçlar var. Hepatit B 15 yıl önce elimine edilmiş olmalıydı. Aşı 1980'lerden beri mevcut ve çok etkili. ”

Silva tedavisine başladıktan sonra bir karar verdi. “Bir şans alarak kutsanmış olduğumu farkettim” diyor. “Tanrı'ya yemin ettim ki hayatımın geri kalanını hastalıkla savaşmaya adadım.”

2011'de hepatit tedavisi görürken Silva, São Paulo'da insanları hepatit tedavisi ve tedavi etmek için ücretsiz bir klinik açmış olan Associação Brasileira de Portadores de Hepatite'i (Brezilya Hepatit Taşıyıcıları Derneği) kurdu. “Diyabet testi gibi bir parmak deliği testi var” diyor. “Üç dakika içinde insanların hepatitleri varsa teşhis edebiliriz.”

Bu çok başarılı oldu ki, ABPH Brezilya'da dört tane daha klinik açtı, artı biri Mexico City'de bir tane daha açtı ve 60.000 insan gördü. Ama Silva, hepatitin, tıpkı olduğu gibi, sağlığına yöneltilen tehditten habersiz on binlerce insanın hala olduğunu biliyordu. Hepsine nasıl ulaşabileceğini merak etti. Hepatit Zero'yu, hepatit hastalarını tanımlamak ve desteklemek, halkı hastalık hakkında eğitmek ve eradikasyon çabalarına yardım etmek için dünya çapında bir kampanya başlattı.

2015 yılında Uluslararası Rotary Kongresi, Silva'nın São Paulo memleketi olarak düzenlenmiştir. Bu yüzden insanları hepatit için test etmek için bir stand kurdu.

Humberto Silva, iki erkek kardeşi Fred Mesquita ve José Eduardo'nun, insanları hepatit konusunda eğiten dünyayı dolaştığı dönüştürülmüş bir askeri ambulansın direksiyonunun arkasında.

Toplantıda Silva, Rotary’nin yeni başkanı K.R.’a konuştu. Hepatit Eradikasyonu için Rotaryen Eylem Grubu'nu oluşturduklarını öne süren Ravindran. Eylem grubu geçen sene Silva ile kurucu başkanı olarak başladı.

O zamandan beri, Arjantin ülke çapında bir kampanya başlattı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Kore, Meksika ve Nijerya gibi ülkeler test etmeye başladı. Halen, eylem grubunun Amerika ve Afrika'daki ülkelerde hepatit eradikasyonu projeleri bulunmaktadır.

São Tomé ve Príncipe adlı küçük Afrika adası ülkesinde, ABPH ve eylem grubu, Rotary kulüpleri ve hükümet ile birlikte hepatiti ortadan kaldıran ilk ülke haline getirmek için çalışıyor. “Hepatit B ve C için tüm populasyonu test edeceğiz,” diyor Silva, “ve biz hasta olanı bulduğumuzlara ilaç vereceğiz.” Ve bu kuruluşların projelere sahip olduğu yerlerden sadece biri. devam.

Eylem grubu ayrıca Afrika çapında komiteler kuruyor ve 20-28 Temmuz tarihleri ​​arasında Hepatit'e Karşı Pan-Afrikan Haftası'na hazırlık için testlerin yayınlanması ve koordine edilmesi için elçiler görevlendiriyor. Afrika'ya iki test makinesi gönderiyor ve başka bir büyük kampanya düzenlemeyi planlıyor.

Silva, bunların hastalığın gezegeninden kurtulmak için büyük adımlar olacağını umuyor. “Kolay olmayacak” diyor. “Ama biz kazanacağız. Bir uçurumun kenarında, fark etmeden duran insanlar var. Onlara hasta olduklarını ve onlara ilaç vereceğimizi söyleyeceğiz. Rotary bunu yapacak. ”