Antalya Reçelleri Kitabı ve Antalya'nın Tescilli Coğrafi İşaretleri Söyleşisi
Antalya Reçelleri Kitabı ve Antalya'nın Tescilli Coğrafi İşaretleri Söyleşisi
Kulübümüzün GDB'si Rukselan SELEK ve Kaleiçi RK üyesi Olcay Okutan tarafından Antalya'nın gastronomik değerlerinin korunması ve yaşatılması amacıyla Antalya Reçelleri kitabı hazırlandı. İlk baskısında Türkçe olmak üzere 2.000 adet, ikinci baskısında ise Türkçe ve İngilizce olarak 2.000 adet olmak üzere toplamda 4.000 adet basılan kitap, çeşitli kurum ve kuruluşlara geliri olarak bağış yapılmış olup, kulüplerce satılanların gelirleri ise kulüplerin projelerine aktarılmaktadır.
Hem bu kitabın ikinci baskısının lansmanı hem de toplumda tanınırlığını artırmak amacıyla 15 Mart 2025 tarihinde ATSO Kültür ve Sanat Merkezinde "Antalya Reçelleri ve Coğrafi İşaretlerin Katma Değer Potansiyeli" adlı bir söyleşi düzenlendi. Söyleşi detayları şöyledir;
15 Mart 2025 Cumartesi günü saat 16.00'da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası AKS-Antalya Kültür ve Sanat'ta "Antalya Reçelleri ve Coğrafi İşaretlerin Katma Değer Potansiyeli" konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.
Bu söyleşide, Antalya'nın geleneksel reçellerinin üretimi, Coğrafi İşaret'le korunması ve kadın girişimcilerin bu süreçteki katkıları ele alındı. Antalya'nın lezzetli reçellerinin arkasındaki başarı hikayeleri, kadınların bu alandaki emeği ve Coğrafi İşaretler'in önemi üzerine bilgiler paylaşıldı.
Dinleyiciler, Antalya'nın özgün reçellerine dair daha fazla bilgi edinme fırsatı buldular.Antalya Reçelleri kitabı, bu özel reçellerin tarihsel geçmişini, üretim yöntemlerini ve coğrafi işaretle korunmalarını dikkate alarak, Antalya markasında reçelin önemine katkı sağlamaktadır. Kitabın derleyicileri Olcay 0kutan ve Rukselan Selek, Antalyalılar'ın evde yaptığı reçel tariflerini kendi reçeteleriyle kitapta derlediler.
Moderatörlüğünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (T0BB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu'nun üstlendi söyleşide, Antalya Reçelleri kitabi derleyicileri Olcay Okutan ve Rukselan Selek,
Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştrrma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak, Antalya Reçelcisi Markası altında yöresel reçellerin Üreticisi Ebru Kocaacar ile Yenigün Markası ile reçel üreticisi Necmi Alpagot ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı konuşmacı olarak katıldılar.
Söyleşi sonrası Antalya Reçelleri kitabının İkinci baskısına ait kitaplar satıldı.
Kitabın satışından elde edilen gelir, Nurdağı ilçesinde Kadın Kooperatifi Tekstil Atölyesi kurulumuna harcanacaktır.