Resif Tekrar Ziyaret Edildi.

Rotary çarkı şeklindeki devasa bir yapay resif, deniz yaşamını restore eder ve Filipinler'deki birkaç balıkçı köyünün geçimini korur.
Lamon Körfezi'nin sakin mavi sularında yerel balıkçılar için bir gurur kaynağı ve Rotary'ye batık bir selam: Rotary bir tekerlek şeklinde bir yapay resif.

Tekerlek dinamit, siyanür ve ince örgü kullanılan büyük ölçekli ticari balıkçı tekneleri tarafından harap edildi yerel balıkçılık endüstrisinin restore yardımcı oldu
1990'ların sonlarından 2000'lerin başlarına kadar ağlar.

Balıkçılığın, Balubad, Lubi, Talaba ve Kilait de dahil olmak üzere bölgenin sahil köylerinin can damarı olduğu düşünülür ve yıllarca köy balıkçıları korumak için
mücadele etti.

2005 yılında, balıkçılar yardım için Filipinler'in Quezon Eyaleti, Atimonan Rotary Kulübüne başvurdular. Yapay bir resif oluşturmaya karar verdiler.

Kulüp, Amerika Birleşik Devletleri, California'daki Madera Rotary Kulübü ile bir maddi yardım projesine destek olmak için Rotary Vakfı hibesi ile ortaklık kurdu ve
bu da 1 milyon dolardan fazla paya sahip olacak.

Resifi, mercanın büyümesi için bol miktarda yüzey alanına sahip olan ve balığa sığınacak çok sayıda yuvaya sahip olan bir Rotary çarkı şeklinde inşa ettiler.
Çelik takviyeli betondan yapılmış, sahil şeridine 600 metre, yaklaşık 4 metre uzunluğa ve 21 metre genişliğe (13 x 70 feet) kadar dayanır ve birkaç ton ağırlığındadır.

Bugün, Filipinler'deki en büyük yapay resif olarak lanse edilen tekerlek, mercan ile kaplıdır ve birkaç tayfunlara dayanmıştır. Krikolar da dahil olmak üzere
balık çekiyor. Diğer deniz canlılarının yanı sıra, surgeonfish, mangrov kırmızı snappers, orfoz, longfin bannerfish, flounders, pompanos, batfish ve barracudas.

“Resiflerden önce, balıkçılar bir parça balıkta sadece bir kilo [2.2 kilo] yakalayamamışlardı” diyor Attajan Rotary Kulübü'nün eski başkanı Oca Chua.
ve proje başkanı. “Günümüzde her gün 2 kilo ağırlığındaki balıkları yakalıyorlar.”